Å gi en merkevare nytt navn hjelper svært sjelden. Historien er full av eksempler på mislykkede navnebytter.
Å bygge opp en merkevare er en stor utfordring. Det er langt enklere å ødelegge den. Hvis uhellet først er ute er det ingen automatikk i at et navnebytte, eller en såkalt “rebranding” vil bli en suksess. Det er tvert imot et enormt sjansespill. For de som liker gambling er det helt sikkert mer lønnsomt å forsøke seg på sportsbonus.net.
BP
Milliard tabbe
Oljeselskapet BP, British Petroleum, byttet ut en sterk og god logo de hadde brukt i sytti år med nytt navn og ny logo «Helios», navnet på den greske solguden. Fargepaletten var det eneste elementet i den originale British Petroleum-logoen som ble videreført til den nye logoen. Den gamle logoen med bokstavene BP var kort og enkel. Etter navnebyttet økte kompleksiteten og logoen mistet dessuten sin tidløse appell. Den nye logoen hadde problemer med størrelsen.
Det nye designet med BP øverst til høyre på helioene ble mer komplisert. Helios-logoen var ment å symbolisere selskapets grønne profil. Dessverre vet alle at det ikke er noe grønt med å bore etter olje. Folk fikk inntrykk av at BP ville føre dem bak lyset, bokstavelig talt. Konklusjonen er at det hadde vært bedre å ikke gjøre noe med logoen, men heller med selskapet. Bytte av navn og logo kostet selskapet 211 millioner dollar.
Kraft
Amatørmessig
Kraft er et globalt gigantselskap for mat og drikke. I 2009 sjokkerte de designere over hele kloden med sin nye logo. Alle mulige typer nettsider som hybriditalo.fi kommenterte logoen. Kraft fikk så mye sur kritikk at de etter bare seks måneder måtte gå tilbake til deres gamle logo. Det eneste hell i uhellet for Kraft var at kritikken var så massiv at de ikke hadde rukket å oppdatere alle maskinene for matemballasje før de måtte bite i det sure eplet. Feilene Kraft begikk var til dels amatørmessige.
De brukte for eksempel fonten Tekton, en skrift som bare brukes i samme pust som Comic Sans. En grusom avgjørelse. Resten av logoen var både kjedelig og generisk for et så kjent firma. Den gamle logoen var en skikkelig trøkk i trynet på folk, og symboliserte styrke. Den formelig skrek KRAFT! Den nye logoen bare mumlet noe slikt som “Vi er en veldig stor innen mat og drikke”. Kraft kunne like godt skrevet at de ikke hadde noen sann identitet og var ganske kjedelige.
Keiserens nye klær
Coke vs Pepsi konkurransen er tydeligvis en evig runddans. De fleste eksperter er enige i at Pepsi er et merke som alltid kommer til å slite med merkevaren sin, og at de selv med suksess aldri kan komme nær den tidløse identiteten til Coca Cola. Pepsi har lang erfaring med komplikasjonene rundt logo-design, og har endret logoen mange ganger i løpet av selskapets historie.
Det kom likevel som et sjokk på mange da Pepsi i 2008 presenterte den nye logoen sin, ved å rotere det sirkelformede ikonet og innarbeide et smil i designet. Designerne bak er nok ikke de som i ettertid har fått flest jobbtilbud. Den hvite stripen i den nye logoen skulle variere på ulike Pepsi-produkter, bredere eller tynnere avhengig av hva som var i flasken.
Designerne bak den nye logoen forklarte at de ulike variantene var smilefjes, men problemet, som også Forbes Magazine var modige nok til å si rett ut, var at ingen kunne se det…